fredag den 17. oktober 2014

Over de schoenmaker bij de verkeerde leest


Als boer word je regelmatig gecontroleerd. Je hebt bijvoorbeeld de milieucontrole, maar ook de controle van de melkfabriek. Natuurlijk is het goed dat er gecontroleerd wordt. Uiteindelijk produceren boeren voedsel, en het is belangrijk dat dit op een goede en verantwoorde manier gebeurt. Maar je kunt ook overdrijven… 

Vorige week haalde ik een van de kinderen op van een verjaardagsfeest. Het was drie kwartier rijden, dus ik had alle tijd om rustig na te denken, muziek te luisteren en om me heen te kijken. Ik had de cd opstaan van Acda En De Munnik. Altijd leuk, hun teksten, na al die jaren zorgt het bij mij nog steeds voor een grote glimlach.  

Maar op de een of andere manier moest ik bij het luisteren van een bepaald nummer ook ineens denken aan de landbouw. Ik weet geen sector waar zoveel mensen zich negatief mee bemoeien als de landbouw. Zelfs degenen die nooit een voet in de stal zetten, weten precies uit te leggen waar het fout zit. Zelf hebben ze een (te dikke) hond of kat thuis, of een konijn in een hok, of een hamster die ´s nachts fijn in een bal mag rennen. Maar je moet de kennis van zo´n honden- of kattenbezitter natuurlijk niet onderschatten. Of ze gaan regelmatig op een kinderboerderij beestjes aaien.  

Of ze liken en delen de gemanipuleerde filmpjes van zogenaamde dierenvrienden die op You Tube en Facebook circuleren. Filmpjes die de helden veelal zelf in scène hebben gezet. Hartstikke knap, zeker met dat lugubere licht er bij en die aangrijpende muziek op de achtergrond. Wereldverbeteraars zijn het, deze gangmakers. Bescheiden ook, want ze willen meestal wel graag anoniem blijven. En kuddedieren, hun volgers, die alles voor zoete koek slikken. Het lijkt wel alsof de link tussen boeren en voedsel niet meer wordt gelegd, alsof we straks werkelijk kunnen leven van bamboebladeren, rietstengels en coca cola. Zoete koek kan dan overigens ook niet meer, want daar zitten granen in. En die groeien niet vanzelf in natuurgebieden. 

Terug naar de bedrijfscontroles. Ook wij kregen er regelmatig mee te maken. En nee, wij stonden zeker niet te juichen. Het geeft toch altijd weer een boel werk en stress. Maar het belang ervan is iedere boer duidelijk. We kregen ook wel eens een onverwachte controle. Ook dat hoort er bij.   

"Op een keer krijgen we onverwacht controle. De controleur is duidelijk op zoek naar punten, waarschijnlijk wil ze bonussen scoren. Vandaag is een slechte dag voor ons. Vanaf de eerste minuut is duidelijk dat deze controle negatief uit gaat pakken. Alles wordt negatief uitgelicht. De pasgeboren kalfjes hebben geen eigen waterbakje. Nee, legt Luuk uit, ze krijgen een paar keer per dag melk, ze zijn nog maar net geboren. Luuk moet ze water geven uit een bak. Prima, hij laat mevrouw meteen wel even zien dat deze kalfjes nog te jong zijn om zelf water te gaan drinken. Als mevrouw dat graag wil. Hij probeert de kalfjes te laten drinken, maar het lukt niet, ze begrijpen het niet, en willen ook helemaal geen water drinken. ‘Kalfjes hadden geen beschikking over water, en hadden erge dorst’, schrijft mevrouw op haar formulieren."

Jammer dat mevrouw de controleur geen Nederlands kan, anders had ik haar best een leuke cd kado willen doen.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar